DEUREN

De juiste binnendeuren kiezen is uitermate belangrijk omdat zowel het praktische als het esthetische aspect hand in hand dienen te gaan.

Deuren krijgen meestal wel wat te verduren en moeten dus echt degelijk zijn. Je kiest best ook niet voor holle binnendeuren want die zijn niet geluidsisolerend. Verder voorzie je ze van een gepaste kleur zodat ze mooi in je interieur passen. Besteed genoeg aandacht aan de kleurencombinaties want als dat niet op punt staat, riskeer je een kakofonie.

Er bestaan drie soorten binnendeuren: de gewone draaideur, de zwaaideur en de schuifdeur.

Verder kan je deuren ook opsplitsen in 3 soorten naargelang uitzicht en materiaal.  Zo spreken we van schilderdeuren, HPL-deuren of massieve deuren.

Ieder hebben ze hun specifieke eigenschappen en invloed op het interieur.

Gewone draaideuren

Draaideuren komen het meeste voor. Zorg ervoor dat je vooraf goed nadenkt over de plaatsing. Daarmee kan je heel wat ruimte besparen die dan vrijkomt om andere dingen zoals meubels te plaatsen. Ook de draairichting is belangrijk. Denk na over de meest praktische richting om de draaideuren te openen en aan welke kant je de scharnieren hangt. Dat is belangrijk voor het installeren van de lichtschakelaars. Als je een kamer binnenkomt moet je immers meteen het licht kunnen aandoen.

Zwaaideuren

Zwaaideuren zijn vooral handig omdat je ze langs beide kanten probleemloos kan openen. Ze zijn zelfsluitend, heel snel toegankelijk en worden dikwijls in ziekenhuizen en restaurants gebruikt.

Je kan zwaaideuren monteren met scharnieren, vloerveer of bovendorpelveer. De keuze wordt vooral bepaald door het gewicht en de afmeting van de deur. De sluitsnelheid is instelbaar door verschillende ventielen.

Schuifdeuren

Schuifdeuren zijn ruimtebesparend, elegant en discreet. Dit soort deur moet in een open ruimte kunnen schuiven. De muur moet dus wat dikker zijn dan bij een gewone deur.

De inbouwsystemen voor schuifwanden winnen meer en meer aan populariteit en gaan er technisch op vooruit. Een metalen kader waarin het schuifsysteem geïntegreerd zit, vervangt hier het metselwerk. Als je opteert voor schuifdeuren,bespaar dan zeker niet op de kwaliteit van het ophangsysteem. Anders kom je bedrogen uit.